-
Čas přípravy25 min
-
Doba vaření25 min
-
Porce3
-
Celkový čas50 min
Léto je obdobím, kdy na zahrádce dozrávají cukety a vy si z nich můžete připravit tyto zdravé cuketové bramboráčky. Bramboráky jsou vhodné jako příloha a nebo si je můžete dát samotné třeba s dipem ze zakysané smetany s česnekem.
Zdravé cuketové bramboráky se od těch klasických liší především ve složení a ve způsobu přípravy bramboráků. Klasická pšeničná mouka je nahrazená špaldovou moukou a navíc je přidaná vláknina v podobě rozmixovaných ovesných vloček. Vločky jsou dobré pro trávení a navíc krásně zachytí přebytečnou vodu, kterou směs na cukeťáky neustále pouští i po vymačkání.
Suroviny na zdravé cuketové bramboráky (2-3 porce)
- 600 g cukety
- 300 g brambor
- sůl, černý pepř
- 6 stroužků česneku
- 1-2 lžíce majoránky
- 40 g ovesné mouky (rozmixované vločky)
- 2 lžíce špaldové mouky
- 2 vejce
- trocha oleje ve spreji
TIP: Do směsi na cuketové bramboráky se hodí přidat i šunku nakrájenou na kostičky nebo tvrdý sýr.
Postup přípravy zdravých cuketových bramboráků
- Nejprve si do větší mísy nastrouhejte brambory a cuketu včetně slupky. Zeleninu osolte 1 lžící soli, promíchejte a nechte stát, aby zelenina pustila vodu. Jakmile zelenina povolí, můžete přebytečnou vodu vymačkat přes jemné síto.
- Do mísy k zelenině přidejte čerstvě mletý černý pepř, 6 prolisovaných stroužků česneku, mouku, majoránku a vejce. Vše důkladně promíchejte.
- PŘÍPRAVA NA PÁNVI: Tento způsob přípravy doporučuji, protože jsou cukeťáci nejchutnější. Na vyšším stupni si rozpalte pánvičku, zlehka ji postříkejte olejem a ze směsi vytvarujte placičku, kterou z obou stran dozlatova opečte.
PŘÍPRAVA V HORKOVZDUŠNÉ FRITÉZE: Horkovzdušnou troubu vyložte pečícím papírem, na papír vytvarujte tenké placičky a pečte na 180°C 3-4 minuty dozlatova. Během pečení je můžete otočit.
PŘÍPRAVA V TROUBĚ: Plech vyložte pečícím papírem a na něj poklaďte směs, kterou rozetřete v 0,5 cm placičku. Udělejte více menších placiček, aby se lépe propekly. Cukeťáky pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 30-40 minut. Ke konci zapněte opékání shora (grill), aby se placičky udělaly i z vrchu. - Hotové placky vám poslouží jako příloha třeba k našemu pikantnímu katovu šlehu nebo jsou dobré samotné s dipem ze zakysané smetany, česneku a pažitky.
TIP: Upřímně doporučuji pouze přípravu na suché pánvi nebo s trochou oleje, ostatní způsoby přípravy se mi příliš neosvědčily.
Chutnaly vám zdravé cuketové placky? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Zdravé cuketové bramboráky
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review